Succesvolle teams
Het bekendste en meest uitgebreide wetenschappelijke onderzoek naar samenstelling van teams en de kenmerken van succesvolle teams is Google's "Project Aristotle". Dit onderzoek, uitgevoerd door Google tussen 2012 en 2015, was een diepgaande studie naar wat teams binnen de organisatie effectief maakt.
Google wilde begrijpen wat het verschil maakt tussen hun meest succesvolle en minst succesvolle teams. Hiervoor bestudeerde het team van onderzoekers 180 Google-teams, waarbij ze gebruik maakten van kwantitatieve data-analyse en gedragswetenschappelijk onderzoek. Ze keken naar een breed scala aan factoren, van persoonlijkheidskenmerken en diversiteit tot teamstructuur en communicatiestijlen.
Belangrijkste conclusies
-
Psychologische veiligheid: De belangrijkste bevinding was dat psychologische veiligheid de meest cruciale factor is in teamsucces. Dit betekent dat teamleden zich veilig moeten voelen om risico's te nemen, ideeën te delen, fouten toe te geven en vrijuit te spreken zonder angst om te falen of straf.
-
Betrouwbaarheid: Teamleden moeten op elkaar kunnen rekenen om hun werk op tijd en met hoge kwaliteit af te krijgen. Betrouwbaarheid zorgt voor vertrouwen en consistentie binnen het team.
-
Duidelijke structuur en rollen: Teams presteren beter wanneer er duidelijke doelen en verwachtingen zijn. Alle teamleden moeten hun rol en verantwoordelijkheden goed begrijpen.
-
Zingeving van werk: Mensen moeten hun werk zinvol vinden en het gevoel hebben dat hun bijdrage ertoe doet. Dit motiveert hen om zich in te zetten voor het succes van het team.
-
Impact van werk: Teamleden moeten het gevoel hebben dat hun werk effect heeft, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Dit gevoel van impact verhoogt de motivatie en betrokkenheid.
Psychologische veiligheid
- Harvard Professor in Leiderschap en Management Amy Edmonson doet al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek naar Psychologische veiligheid binnen organisaties
-
Ze definieert psychologische veiligheid als een omgeving waarin teamleden zich veilig voelen om risico's te nemen, vragen te stellen en fouten toe te geven zonder angst voor negatieve consequenties, zoals afkeuring of bestraffing.
-
Haar werk is cruciaal omdat psychologische veiligheid bijdraagt aan innovatie, samenwerking en prestaties.
-
In een veilige omgeving durven mensen open te communiceren en nieuwe ideeën te delen, wat leidt tot betere besluitvorming en meer creativiteit binnen teams.
-